GreenWorld

Зеленый Туризм в Украине

Флора і фауна Карпат


2013-11-20 20:43:56 UTC

Саме Карпатський регіон називають «зеленою перлиною» України, де розмаїта рослинність нараховує близько 2500 видів і форм.

Українські Карпати — визначальний для Європи центр реліктових, ендемічних, раритетних видів рослин. Це неповторна скарбниця природних багатств.

Це вони створили казкові краєвиди смерекових і букових лісів, оспівані в легендах полонини, мальовничі долини гірських потоків.

Хвойні ліси займають близько 70% усіх деревостанів. Серед лісів переважають смерекові, ялицеві, зустрічаються сосни, модрини, сосни кедрові європейські, дуб, граб, вільха, черешня, горіх, а також тис ягідний — найдовговічніше дерево в Україні. Вік цього релікта може досягати 4 тис. років. У минулому він був поширений по всій лісовій зоні Європи, але повсюдно знищений через дуже цінну деревину — недарма його називають «королівським» або «негній-деревом». Найбільший осередок тису — Княждвірський резерват в околицях Коломиї Івано-Франківської області площею 206га. До рекордсменів-довгожителів належить також кедр європейський — до 3 тис. років.

У складі букових пралісів зростають клен гостролистий, ясен звичайний та ільм гірський, які майже зникли у багатьох районах Карпат і трапляються лише у важкодоступних місцевостях. На верхніх схилах гір — альпійські луки, багаті рідкісними видами флори, зокрема ендемічною рослиною — рододендроном східнокарпатським. Завдяки красивим рожевим квітам у народі його називають альпійською трояндою.

Із 132 карпатських видів рослин, занесених до Червоної книги України, 56 можна знайти тільки в Карпатах. Серед них — едельвейс, дзвоники карпатські, скополія карніолійська, антрагена альпійська, чемерник червонуватий, лілія лісова та інші.

Різноманітність природних факторів обумовлює багатство тваринного світу. В заповідних лісах Карпатських гір можна побачити тритона альпійського, саламандру плямисту, черепаху болотну, жабу зелену, білку карпатську, снігову і малу водяну нориць, оленя карпатського, ведмедя бурого, рись звичайну, козулю європейську, куницю, тхора, вовка, зайця-русака, лисицю, тинівку альпійську, що занесені до Червоної книги України.

У лісах, садах, на полях та водоймищах живуть понад 200 видів птахів, серед них: карпатський глухар, дятли білостепний і трьохпалий, білозобий дрізд, тетерюк, голуб, кулик, чапля, лелека, зяблик, яструб.

Дуже різноманітна фауна рукокрилих, яка налічує 21 вид кажанів, з них 10 є рідкісними й занесені до Червоної книги України та Європейського Червоного списку.

У заповідних холодних гірських ріках водиться форель струмкова, бабець-головач, щипавка, гольян та мінога угорська. На нерест у притоки Тиси піднімаються лосось дунайський і харіус.

У Карпатських горах Ви зможете побачити ще багато цікавого. Скажімо, сосну гірську, яка зростає на горі Піп Іван (вона невибаглива, має широку екологічну амплітуду, може рости на кам’янистих сухих скелях і розсипищах з нерозвиненим шаром ґрунту. Дерево має вигляд криволісся висотою 2-4 м або дрібних карликових екземлярів заввишки 20-30 см). Найвище дерево — модрину європейську, висота якої — 54 метри — поблизу Рахова (Закарпатська область), і найнижче — вербу туполисту, висота якої — до 12-15 см — на схилах гори Близниця. Навесні, неподалік від м. Хуст можна побачити квітучу долину нарцисів, а на схилах с. Бабин (Застанівський район Чернівецької області) — колонію сірих чапель, що складає до 100 гнізд на розкішному гіллі 26 дубів вже кілька років поспіль.

«Долина нарцисів» — єдине місце в Україні, де в природних умовах ростуть білосніжні нарциси вузьколисті. На вигляд вони дуже нагадують садові, але квітки більші й досягають іноді 10 см у діаметрі. Мальовнича долина площею 80 га, вкрита суцільним килимом квітів і оперезана пологими гірськими схилами, є пам’яткою природи.

Джерело: www.tourism-carpathian.com.ua

Чтобы оставить отзыв, вам необходимо зарегистрироваться