GreenWorld

Зеленый Туризм в Украине

Річки в Яремче


2013-11-20 20:35:47 UTC

На живописних схилах Карпатських гір бере початок і протікає багато річок і потоків, які об’єднуються в річці Прут та західних притоках ріки Чорний Черемош. По днищах льодовикових карів течуть у звивистих неглибоких руслах невеличкі потічки, які, зливаючись дають початок ріці Прут – головній водній артерії парку. Прут бере свій початок біля підніжжя найвищої гори українських Карпат – Говерли з висоти 1750 м.н.р.м., і тече на північний схід. Загальна довжина 910 км. Протікає по території Івано-Франківської і Чернівецької областях, Молдавії і Румунії де впадає в Дунай. В нижній частині (до 350 км від устя) він судноплавний, а вгірській місцевості – як бачите мілководний, порожистий, з прискореною і повільною течією, в залежності від крутизни русла, падіння якого в середньому 10 м на 1 км. Швидкість течії від 1,5 до 3 м за секунду. Напевне через те і отримала річка назву Прудкий, або лозина, що в’ється між горами. На своєму шляху він вбирає в себе чисельні притоки з екзотичними назвами: Прутець Чемегівський, Кам’янка, Жонка, Жінець, Піги, Прутець Яблунецький, Гомулець та інші. Загальна площа басейну 27,5 тис.км2 . Довжина ріки Прут на території КНПП або Яремчанщині 55 км. Колір води – зеленкуватий, наслідок часткового розмивання і розчинення мергелітових сланців.
Над річкою багато капітальних і підвісних мостів. Ось, наприклад, ажурний, залізнодорожній міст збудований в 1948 році, на місці красивого арочного моста з ямнівського каменю-пісковика (один з найбільших залізнодорожних мостів в Європі), що його підірвали відступаючі частини мадярських військ в 1944 році. Залишки його можна побачити на правому березі. Особливість гірських річок в тому, що на протязі кількох годин, максимум сутки-півтора, перетворюється в грізні глибоководні потоки. Підйом рівня води на 3 -5 метрів буває в період весняно-літніх дощів і визиває сильні повені.
Багаторічний стік протягом року розподіляється наступним чином: навесні і влітку він складає 55 – 70 %, взимку найменший і досягає 10 – 15 % річного стоку. Максимальна витрата води в річці Прут в м.Яремче за час ведення спостережень (середня багаторічна – 12, 2м3 за секунду) відзначена в 1927, 64 м3 за секунду, та в 1969 (530м3 за секунду) роках. Тоді наша річка дорівнювала Нілу в самий спокійний час.
Всі ріки розташовані на території парку згідно класифікації Львовича, відносяться до змішаного типу живлення з переважанням дощового. Взимку їх наповнюють талі води, на весні вони підживлюються снігом та дощем, а влітку дощем. Найбільше наповнюють ріки зливи а в міжпаводкові періоди – грунтові та підземні води.
Замерзають ріки неодночасно. На початку на річках з’являється перший лід, а під Новий Рік вони вже повністю вкриті льодом. Скресає річка на початку березня. Щоправда, є зими, коли річка повністю не замерзає, лід утворює лише забереги – намерзання криги біля берегів.
Один з найбільших водоспадів на річці Прут – пам’ятка природи, яку охороняє держава. Річка пробила собі дорогу – через те назва його “Пробій”. В давні часи висота прямовисного спадання води була більш як 8 метрів а зараз тільки 4. Найдешевшим видом транспорту лісу був сплав, а Яремчанський водоспад заважав спритним ділкам сплавляти ліс.
Його двічі підривали, але це тільки змінило вид водопаду (його красу), а сплаву лісу так і не допомогло. Ліс і надалі сплавляли по найбільшій протоці Прута – Черемошу. На даний момент глибина котловану близько 20 – 25 метрів.
Водоспад є природним бар’єром для проходження риби (крім форелі струмкової, форелі райдужної, лосося дунайського), яких в пруті нараховують до 57 видів, а в районі Яремча 14. Сила, швидкість, спритність допомагають форелі проходити такі високі і потужні перепони. Побачити ці стрибки риби можна в ясний, сонячний день серпня – вересня, коли вона йде вверх до місць нересту.
Водоспад являється сильним природним джерелом відємно заряджених іонів, тому перебування біля нього – поєднання корисного і приємного.
Влітку місцеві юнаки здійснюють стрибки з моста (16 метрів) для бажаючих подивитись. По легенді дівчина не виходила заміж за хлопця поки той не скочить в водоспад.
Не такий повноводний але набагато вищий говерлянський водоспад 6 каскадів 84 метри, довжина найбільшого каскаду 12 метрів. Його краєвидами можна помилуватися при підйомі на г.Говерла.
10 метрів висота водоспаду Гук на притоці Прута – «Жінці».
Оригінальний і красивий водоспад Капливець, при в’їзді до села Микуличин.
В Яремчі є ще один водоспад розташований на притоці Прута Жонці – «Дівочі сльози» 1,8 метра. Крім рік і потоків на території Яремчанщини знаходяться хлоридні, вуглекисні, сульфатні, гідрокарбонатні, мінеральні джерела води типу Боржомі, Нарзан, Есентуки Арзні. Особливо відомі вуглекислі гідрокарбонатно-натрієві та кальцієві води, так звані “Буркути”.
У Говерлянському та Високогірному лісництвах знаходяться невеликі озера льодовикового походження. Найбільше зних – озеро “Марічейка” та “Несамовита”, площа яких, відповідно сягає 7 та 3000 м2 . Перше зних знаходиться на висоті 1510 м.н.р.м., а друге – на висоті 1750 м.н.р.м. Найбільша глибина Несамовитого – 2 метри, жодна річка не витікає з нього і живиться воно лише дощами. Марічейка – 0,8 м, і воно з усіх сторін поросло осокою.

Чтобы оставить отзыв, вам необходимо зарегистрироваться